Baş Ağrısı Çeşitleri, Ne Anlama Geldikleri ve Tedavileri
Her ne kadar baş ağrısı diye genelleme yapılsa da bu ağrıların her biri çok farklıdır ve birbirlerine benzemezler. Neyden kaynaklandıkları farklı olabildiği gibi tedavileri de farklıdır. Bu ağrılarda en önemli nokta doğru olarak tanımlanması ve doğru tedaviye karar verilmesidir. Şimdi baş ağrısı çeşitlerini inceleyelim:
Gerilim Baş Ağrıları
:
Genellikle zonklama hissi veren “gerilim baş ağrısı” insan hayatında en sık görülen baş ağrısı çeşididir. Bu tip baş ağrıları yarım saatle bir haftaya kadar sürebilir ve aylık döngüler halinde devam edebilir. İlk olarak, omuz ve boyun bölgesinde hassasiyet hissettirir. Genellikle sabahları daha az akşamları daha şiddetli şekilde görülür. Stres, yorgunluk ve havasız ortamlarda uzun süre kalmak gerilim baş ağrısının başlıca nedenleridir. Egzersiz yapmak, doğru nefes almak ve açık havada gezinmek ağrılarınıza iyi gelecektir.
Çok ciddi sonuçları olmayan bu ağrılarda ağrı kesiciler alabilirsiniz ama ağrılar sıklaşırsa mutlaka doktorunuza danışınız.

Sinüs Baş Ağrıları:
Kendisini alın ve elmacık kemiklerindeki ateş ve şişme ile belli eden “sinüs baş ağrıları” sinüzitten kaynaklanmaktadır. Öne eğildiğinizde kendini çok belli eden bu ağrılar ani hareketlerde şiddetlenir. Gözlerinizin altında ve kaşlarınızın çevresinde baskı hissedersiniz. Burunda tıkanlık ve yorgunluk hissi de diğer belirtileridir.
Bu baş ağrısının genellikle sinüzitten kaynaklandığı düşünülse de mevsimsel bir alerji de olabilir. Böyle bir alerjiden şüpheleniyorsanız doktorunuza danışıp antihismatik ilaç almanızda fayda vardır.

Migren Baş Ağrıları:
Migrenin neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmemekle birlikte genetik ve çevresel faktörlerle ilişkilendirilmektedir. Kimilerinde çocukluk döneminde kimilerinde ise yetişkinlikte ortaya çıkan bu ağrıların en büyük belirtileri kusma, bulantı ve ışığa hassasiyettir. Yapılan araştırmalara göre kadınlarda migreni hormonsal değişiklikler tetiklemektedir. Gebelik ve menopoz dönemlerinde migren şikâyetlerindeki artış göze çarpmaktadır.
Migreni tetikleyen unsurlar arasında peynir, tuzlu besinler, tatlandırıcılar, çikolata, işlenmiş etler, gazlı içecekler, alkol ve özellikle kafeinli içecekler, parlak ışık, yüksek ses, uyku düzeni bozukluğu ve iklim değişikliği gibi unsurları sayabiliriz.
Ağrıyı azaltmada düzenli uyku ve egzersiz yapmak çok önemlidir. Ağrıyı önleme de ise doktorunuzun önerdiği ağrı kesiciler ve bazı antidepresanlar yardımcı olabilmektedir.
